uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND MAART 2014

SONY C 38 FET

 

 

De SONY C 38, uit 1965, was de eerste condensatormicrofoon met FET (Field Effect Transistor) technologie, een transistor soort die speciaal wordt toegepast in ruisarme electronische apparatuur. De FET technologie maakte een einde aan de hegemonie van de buizenmicrofoons, zoals de Neumann U 47 en U 67 en de Sony C 37, de eerste goede studio microfoon van Sony, uit 1955. Terwijl buizenmicrofoons elk een eigen externe voedingsbron nodig hadden, had de C 38 voldoende aan een 9 volt batterij, die, door het openklappen van het onderste gedeelte, in de microfoon zelf geplaatst kon worden. De C 38 was cardioide of omnidirectioneel; door middel van een mechanische sluiter, aan de achterkant van het diafragma werden openingen geopend (cardioïde) of gesloten (omni). Rond de kabelinvoer was een tweede schakelaar die verschillende klankkleuren gaf.

De microfoon was een instant succes en Neumann baseerde zijn ontwerp van de U 67 FET en de U 87 hierop (ook met inwendig compartiment voor een batterij). De C 38 kan hoge volumes aan en heeft een aangename weergave van hoge tonen; sommigen vergelijken dit met het geluid van een bandmicrofoon.

In de Sixties werden deze microfoons o.a. door de Beach Boys gebruikt, waarna ook de Beatles ze in Abbey Road gingen gebruiken, als kickdrum mic op het gelijknamige album. Op Lou Reeds' 'Walk on the wild side' is hij gebruikt voor de snaredrum. De Sony C 38 is een geweldige all-rounder, bijvoorbeeld voor zang, electrische gitaar, of blazers.

De microfoon onderging kleine veranderingen (in 1969 als C 38 A met andere grill, vanaf 1971, als C 38 B, kon hij ook gevoed worden met fantoomspanning) en verdween in de jaren 90 uit productie. In 2003 werd hij opnieuw uitgebracht. Meer dan 65000 waren er wereldwijd toen nog in gebruik, hoeveel dat er nu zijn is onbekend want de oudere uitvoeringen worden niet door Sony geserviced of gerepareerd.

we 630